Essentialia

Dispuut Olifant is één van de grootste en actiefste disputen van Nijmegen. Al vanaf 1947 is het dispuut een niet weg te denken fenomeen, zowel op de sociëteit van de N.S.V. Carolus Magnus als daarbuiten.

De naam Olifant is niet gerelateerd aan het grote beest met de slurf, zoals velen denken, maar afkomstig van de naam van de hoorn van ridder Roland. Deze hoorn wordt het eerst beschreven in de Chanson de Roland. Dit Franse heldendicht uit het begin van de 12e eeuw vertelt hoe in het jaar 778 na Christus de achterhoede van het Frankische leger van Karel de Grote in de buurt van Ronceveaux door Saracenen wordt aangevallen en vernietigd. In een ultieme poging om zijn heer te waarschuwen, blaast Roland, de heldhaftige vazal van Keizer Karel de Grote, die de achterhoede aanvoert, zijn longen letterlijk stuk op de hoorn Olifant. Keizer Karel hoort dit, trekt met zijn leger naar de Pyreneeën, verslaat de Saracenen en redt christelijk Europa van een islamitische overheersing.

Het karakter van dit mooie dispuut is in de loop der jaren gevormd door de leden en reünisten die het dispuut rijk is. De sfeer wordt bepaald door allerlei activiteiten. De Beaujolais Primeurborrel, het beachvolleybaltoernooi en de dispuutvakanties naar Mallorca, Les Deux Alpes en Alanya zijn hiervan de meest in het oog springende voorbeelden, maar ook de vele dispuutavonden en borrels, die met of zonder reden gehouden worden, zijn kenmerkend voor het dispuut. De unieke sfeer die Olifant ademt, is moeilijk te beschrijven, maar zeer goed voelbaar.

Het ware karakter van dispuut Olifant valt niet af te lezen van de lay-out van een internetpagina. Ziet U echter hoe de leden respectvol met elkaar omgaan, de lol die zij hebben en de onderlinge band die zij opbouwen, dan weet U waar dispuut Olifant al 65 jaar om draait.

De Horne Olifant


Opgericht: 13 oktober 1946

Erkend
10 november 1947

Dies
Die postea indicanda

Kleuren
Zilver en groen

Embleem
De hoorn van Roland

Devies
Nec mortale sonans

 

BESTUUR 2022-2023


Praeses:                               T.J.E. Mackenbach

ab Actis:                              K.J. Hilberink

Quaestor:                           M.L.F. Weebers